Wat is de meerwaarde van Hardware as a Service voor uw bedrijf?

Hardware as a Service (HaaS) is een manier van het gebruiken van hardware met de bijbehorende infrastructuur en de software zonder deze daadwerkelijk aan te hoeven schaffen. Vaak gebeurt dit door middel van een abonnementsvorm of iets soortgelijks met periodieke facturering. Voor veel bedrijven heeft dit model bijzondere voordelen.

Voorspelbaarheid van kosten en uitgaven

De inlenende organisatie/bedrijf hoeft geen investeringen te doen in hardware, randapparatuur en software. Er is dus geen kapitaalbeslag. Op die manier kan dat kapitaal gebruikt worden voor de kernactiviteiten. In plaats van zelf te investeren, wordt periodiek een bedrag in rekening gebracht voor het gebruik van alle hard-en software en randapparatuur. Zo wordt ook budgetteren een stuk overzichtelijker. Onverwachte, maar noodzakelijke investeringen, leggen geen beslag op de liquiditeit.

Altijd up-to-date en schaalbaar

In het HaaS model wordt door de leverancier vaak de laatste nieuwe hardware verschaft. Daarmee heeft een bedrijf altijd de meest aktuele hard- en softwareware in huis. Door flexibiliteit in het abonnement is opschalen en inkrimpen veel gemakkelijker. Er hoeft bijvoorbeeld geen grote investering ineens gedaan te worden op het moment dat een bedrijf groeit. Vaak is de kapitaalbehoefte bij groei toch al erg groot voor de kernactiviteit. Ook bij krimp kan het hardwarebestand snel worden verkleind om zo de kosten zoveel als mogelijk te beperken.

Onderhoud, ondersteuning en veroudering van hardware

Leveranciers van Hardware as a Service oplossingen integreren vaak ook onderhoud en ondersteuning in de contracten. Dat betekent dat er minder druk komt op de IT-afdeling. Ook wordt downtime door storingen gereduceerd. Zeker in kleinere organisaties is HaaS ook een oplossing voor het opvangen van lacunes in de kennis van de IT-afdeling. Een HaaS leverancier heeft specialisten in dienst die waarschijnlijk in een kleinere organisatie niet te vinden zijn. De leverancier is meestal ook verantwoordelijk voor het vervangen van verouderde apparatuur, daarmee is dat riscio gemitigeerd. Door een flexibele contractduur is hardware en randapparatuur vaak ook voor een beperkte/korte periode in te huren, bijvoorbeeld voor een project. De leverancier is overigens in staat de aanvoer, installatie, onderhoud en uiteindelijke afvoer van de apparatuur op alle mogelijke geografische locaties voor zijn rekening te nemen.

Milieuvriendelijke verwerking en afvoer van oude apparatuur

Aan het einde van de levensduur is de leverancier verantwoordelijk voor de juiste verwerking van oude apparatuur door hergebruik van de apparatuur of recycling van de onderdelen. Dit vermindert ook de regeldruk en administratie ten aanzien van milieuwetgeving. HaaS betekent voor de meeste gebruikers een zorg minder, waardoor de focus nog meer kan worden gelegd op het primaire bedrijfsproces.

Over de auteur

Scroll naar boven